Slangenfobie wordt erger bij toenemende hitte

Slangenfobie wordt erger bij toenemende hitte
Laatste NieuwsMensen zijn niet de enige wezens die aangetrokken worden door warme klimaten en zonnige streken. Ook slangen en andere koudbloedige reptielen die hun lichaamswarmte uit de zon halen, zullen warme plaatsen opzoeken, vooral in bosrijke streken en langs landweggetjes. De enige dodelijke slang in België is de adder, een veel voorkomende soort in Noord- en Midden-Europa. Zoals de meeste slangen bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt. Ondanks deze kennis blijven veel mensen natuurlijk op hun hoede in de buurt van adders en andere slangen.

Slangenfobie wordt erger bij toenemende hitte


ULB onderzoek




Als onderdeel van hun onderzoek naar de opmerkzaamheid onderzocht een Belgisch team van het Instituut voor Neurowetenschappen van de ULB in Brussel de oorzaken van de perceptie van slangen als gevaarlijk. Ze vroegen zich af of de angst ingebakken was, het product van natuurlijke selectie, of iets dat ze via opvoeding leerden. Het doel van de studie was na te gaan of de onderontwikkelde hersenen van een jong kind, die lijken op die van apen, in staat waren tot een instinctieve waarneming van roofdieren.

Om dit te doen keken de wetenschappers naar de elektrische activiteit in de hersenen van 26 zuigelingen tussen de leeftijd van 7 en 9 maanden, terwijl ze elke seconde zes foto's van verschillende dieren te zien kregen, waaronder koeien, honden, vissen, konijntjes en paarden. Ze voegden om de vijf foto's een nieuwe afbeelding toe, meestal van een kikker, een opgerolde slang, of een rups. De opgekrulde houding van de slang had een opmerkelijke gelijkenis met een kikker of rups.

De baby's konden zich niet echt bewust zijn van wat ze zagen omdat de beelden zo snel voorbij flitsten, dus keken de onderzoekers naar de elektrische reacties in de hersenen om te bepalen of er een correlatie was.

De wetenschappers konden aantonen dat de aanwezigheid van een slang een onmiddellijke reactie veroorzaakt bij de occipitale elektroden, die de activiteit van de visuele cortex in de gaten houden. Zonder zich er zelfs maar van bewust te zijn, kan een baby al zien dat dit dier anders is dan een kikker, een rups, een hond, of een kat. De reactie is geheel onbewust, en het kind is niet verschrikt.


Roofdieren




Bij blootstelling aan een visueel van een potentieel roofdier, in dit geval een slang, heeft de natuurlijke selectie de hersenen van primaten (en jonge kinderen) geconditioneerd om te reageren. Bovendien is het misschien mogelijk de slang te onderscheiden van soortgelijke dieren, in dit geval de kikker of de rups. De hersenen kunnen snel onderscheid maken tussen 'normale' dieren en die welke dodelijk zouden kunnen zijn.

De daarop volgende reactie, namelijk angst, is dan een constructie van de school. Kinderen ontdekken al gauw of ze op grond van de sociale situatie al dan niet doodsbang moeten zijn. Zo merkten de onderzoekers op dat, hoewel mensen ingebakken angsten voor spinnen hebben, die angsten geheel te vermijden zijn.
https://laatste-nieuws.com/slangenfobie-wordt-erger-bij-toenemende-hitte/

Comments

Popular posts from this blog

Hiken in Noord-Amerika

Nieuw VK grenssysteem kan gevolgen hebben voor EU toeristen

Een spirituele reis maken