Italiaanse wijn regio´s

Volgens het International Wine Institute produceert Italië elk jaar meer dan 20 procent van 's werelds totale wijndruivenoogst. De diverse biodiversiteit van het land omvat twintig regio's en 110 provincies zijn het product van millennia van handel, invallen, kolonisatie, hybridisatie en evolutie gedurende meerdere millennia. De Italiaanse druivensoorten zijn goed voor ten minste 377 (28 procent) van de 1368 druivensoorten die wereldwijd worden gebruikt voor de productie van wijn. Er wordt geschat dat er op het hele schiereiland ongeveer 500 druivensoorten worden aangeplant. Toscane heeft een landschap dat bestaat uit 35 procent bergen en 40 procent vlakke heuvels. Als gevolg van hun geografische en sociale isolement hebben de mensen solide regionalistische neigingen, dialecten en een sterk gevoel van lokale loyaliteit ontwikkeld.



Wijn Italie

De Italiaanse wijnindustrie heeft een duizelingwekkend aantal benamingen, waaronder 77 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en 330 Denominazione di Origine Controllata (DOC), evenals talrijke Indicazione Geografica Tipica (IGT) en de nieuw toegevoegde Menzioni Geografiche Aggiuntivi (MGA ). Met 77 Denominazione di Origine Controllata e

Het volgende is een regionaal overzicht van alle twintig Italiaanse provincies, inclusief essentiële druiven, producenten, DOCG's, DOC's en wijnen om op te letten in de regio van elke provincie. Als een inleiding en gebruiksvriendelijke gids voor het navigeren door de buitengewone wereld van Italiaanse wijn, beschouw dit als een onmisbare hulpbron.

De Val d'Aosta is een bergketen in Italië.

In de noordwestelijke hoek van Noord-Italië is de regio Val d'Aosta vooral bekend om zijn skigebieden aan de zuidkant van het Alpengebergte, tussen de Zwitserse en Franse grens, en in de buurt van de Matterhorn en de Mont Blanc. Val d'Aosta is ook de thuisbasis van de internationale luchthaven Val d'Aosta. Valle d'Aosta is de thuisbasis van enkele van de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld, waaronder Prie Blanc-wijnstokken die tot 3500 voet boven de zeespiegel in de regio Val d'Aosta kunnen worden gevonden. Het kleinste druiventeeltgebied van Italië, met minder dan 500 hectare wijngaarden, is het meest geïsoleerde gebied van het land.

Met een wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd, hebben veel producenten zich gerealiseerd dat het beter is om als een team te werken in plaats van te proberen alleen te boeren in deze regio. In de loop der jaren zijn duizenden kleine, door een familie gerunde wijngaarden samengevoegd tot coöperatieve wijnbouwondernemingen die bekend staan ​​als coöperaties. In Italië zijn de wijnbouwgebieden verdeeld in drie categorieën: Alta (Morgex), Media (Aosta) en Bassas (Donnas). Door de vallei, die 90 kilometer lang is, loopt de Dora Baltea-rivier. Hoewel Cave Mont Blanc de grootste wijnmakerij in de regio is, produceert het slechts ongeveer 140 duizend flessen wijn per jaar

Veel van de rode wijnen uit het gebied hebben tonen van alpenkruiden die vergelijkbaar zijn met die van Ricola. Ze kunnen smaken van zoethout, gerookte kruiden, kaneel, milde tot hoge tannines, rode en zwarte bessen, gemiddelde tot hoge zuurgraad en rustiek bevatten.

Piemonte

In het noordwesten van Italië is Piemonte de thuisbasis van Nebbiolo, die bekend staat als de 'Koning van de Wijnen'. Nebbiolo wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd in Piemonte. Monfortino, geproduceerd door Giacomo Conterno, is de duurste wijn van Italië, met een fles die ongeveer $ 1000 kost. Barolo komt van het Keltische woord 'bas-ruel', wat zich vertaalt als 'lage plaats'. Het is het ontstaan ​​van de variëteiten Freisa, Neretta en Vespolina. De wijnkenmerken van Nebbiolo omvatten een robijn- of granaatkleur, aroma's van rood fruit, bloemige noten, hartige tonen, aardbei, sinaasappelschil, rozen en lavendelaroma's. Nebbiolo-wijnen bevatten hoge tannines, zuurgraad en alcoholgehalte, evenals een subtiele body, waardoor ze zeer leeftijdswaardige wijnen zijn.

Volgens de USDA is Barbera inheems in Piemonte en is het de derde meest aangeplante rode cultivar in Italië. Barbera is een onderhoudsarm gewas dat grote opbrengsten oplevert en laat in het seizoen rijpt. Barbera is ideaal in warme wijnjaren omdat de natuurlijk stevige zuurgraad van de druif helpt om het in evenwicht te brengen.

Arneis is een forse witte wijndruif die in 1970 op de rand van uitsterven stond, met nog maar 45 hectare wijnstokken over. Er is nu 970 hectare beschikbaar. Arneis is een Latijns woord dat 'boefje' betekent. Arneis is een moeilijke plant om te kweken en verliest zijn zuurgraad al snel na de oogst. De wijn van Arneis heeft een romige textuur en smaken van wit fruit. Vietti en Giacosa zijn de producenten die de variëteit voor commerciële productie nieuw leven hebben ingeblazen van de Cornarea-kloon, die voornamelijk wordt gekweekt in de Roero-regio in Italië.

Cortese is de belangrijkste witte druif die wordt gebruikt bij de productie van Gavi-wijnen. Soave en Gavi waren allebei het slachtoffer van hun eigen succes, en Gavi was geen uitzondering. Naarmate het aan populariteit won, nam de productie van het bedrijf toe tot ongekende hoogten, maar de kwaliteit van het product leed aanzienlijk.

In Piemonte zijn er vijf Nebbiolo DOCG's, drie Barbera DOCG's, drie Dolcetto DOCG's, drie mousserende DOCG's en twee DOCG's voor witte wijn (Erbaluce en Gavi). Er zijn ook drie sprankelende DOCG's in de regio.

Lombardije

Lombardije is het meest bekend om zijn pittoreske en luxueuze merengebied, gelegen aan de voet van de Alpen en omvat onder andere het Lago Maggiore, Lago Lugano, Lago di Como, Lago Iseo en Lago di Garda. Sassella, Inferno, Grumello, Valgella en Maroggia zijn de namen van de vijf belangrijkste Nebbiolo-wijngaarden in de Valtellina: Sassella, Inferno, Grumello, Valgella en Maroggia.

De wijnen van Franciacorta in Lombardije zijn opmerkelijk omdat de DOCG de strengste productiecodes heeft geïmplementeerd van alle traditionele productielocaties ter wereld. In de jaren 50 werden voor het eerst de hedendaagse mousserende wijnen van Franciacorta geproduceerd. De regio werd in 1967 officieel aangewezen als DOC. In de jaren tachtig begonnen de producenten in de regio Chardonnay te verkiezen boven Pinot Bianco, en deze trend zet zich tot op de dag van vandaag voort. Sinds de oprichting in 1995 is de DOCG uitgegroeid tot 80 procent Chardonnay-druiven, 15 procent Pinot Nero en 5 procent Pinot Bianco, met een klein percentage Erbamat geplant als verzekering tegen klimaatverandering vanwege de hoge zuurgraad en laatrijpe kenmerken .

Belucci (een van de oorspronkelijke producenten van de regio in de jaren 1950), Ca del Bosco en Barone Pizzini behoren tot de belangrijkste producenten van de regio.

Friuli Venezia Giulia is een regio in Noord-Italië.

De naam Giulia is afgeleid van Julius Caesar, de Romeinse keizer. Deze noordoostelijke regio van Italië grenst aan Slovenië. Veel van deze cultivars werden geïntroduceerd na phylloxera, aan het begin van de twintigste eeuw, en werden beroemd.

In de vele decennia die volgden op de Tweede Wereldoorlog, kwamen de witte wijnen van Friuli op de voorgrond en worden nu zeker beschouwd als 's werelds meest delicate roos. Er worden verschillende wijnen geproduceerd in de diverse bodems en microklimaten van de regio, waaronder hoge zure witte wijnen uit de Carso en Collio en verzengende vlaktes met verrassend goede Bordeaux-cépagewijnen uit de Colli Orientali. Friuli Venezia Giulia is ook de thuisbasis van een van 's werelds oudste druivensoorten, Picolit, die wordt gebruikt om een ​​unieke zoete wijn te maken die bekend staat als passie en al eeuwenlang aan pausen wordt geschonken. Friuli Venezia Giulia is ook de thuisbasis van een van 's werelds oudste druivensoorten, Picolit.

Ligurië

Ligurië is een regio in Italië, gelegen in het noordwesten van het land en heeft een lange kustlijn. De Cinque Terre, een verzameling van vijf adembenemend mooie badplaatsen aan de kust van de Ligurische Zee, is de bekendste attractie in de regio. Een van de dorpen, Vernazza, was mogelijk verantwoordelijk voor de naam van een prominente witte variëteit, Vernaccia. Favorita is de naam die in de regio aan de druif wordt gegeven.

In Ligurië zijn geen DOCG's te vinden.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is de meest noordelijke regio van Midden-Italië en is van oudsher verbonden met de provincies Lombardije en de stad Milaan. Het gebied is verdeeld in twee helften, met Emilia aan de westkant van Bologna en Romagna ten oosten en ten zuiden van Bologna. Emilia staat bekend om zijn wijnproductie. Naast eten en wijn is de regio een belangrijke exporteur van landbouwproducten. Wereldwijde mode- en accessoiremerken zoals La Perla, Furla en Max Mara zijn bekend bij consumenten over de hele wereld, net als Lambrusco, Modena Balsamico Azijn Parmigiano-Reggiano kaas uit Parma, tortelloni en andere regionale specialiteiten.

De regio bestaat uit 20% bergen, 5% heuvels en 75% vlaktes, waarbij de heuvels 20% voor hun rekening nemen.

De productie van Labrusche of Lambruscos is goed voor 88 procent van de totale productie in de regio rond Reggio Emilia en Modena. In Italië zijn de Lambrusco-druiven de oudste en zijn ze in de loop van de tijd geëvolueerd uit wilde druivenrassen. De mousserende rode wijnen van Lambrusco zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder onder andere Brut, Semi-secco, Rosato, Dolce en Extra Dry. Lambrusco kan ook op de traditionele champagne-manier worden gemaakt, vaak bekend als de voorouderlijke Metodo, waardoor meer gewilde soorten wijn worden geproduceerd.

Veneto

Tussen Verona en Venetië in het noordoosten van Italië is de meest bijzondere wijnbouwzone van het land geworden. Dit komt vooral door een toename van de productie van Prosecco. Een belangrijk onderscheid is dat 70% van de in Veneto geproduceerde wijn geclassificeerd is als DOP-kwaliteit.

Het is vernoemd naar de Vallis Polisccellae, wat "Vallei van de Polisccellae" betekent, de Latijnse naam voor de regio (vallei van vele wijnkelders). De oude wijnen van Rome waren meer dan waarschijnlijk verwant aan Recioto, de zoete wijn van het gebied, dan aan andere variëteiten. Er wordt aangenomen dat de Venetiaanse handelaren, die tijdens de Venetiaanse republiek over de Middellandse Zee heersten (La Serenissima, 697-1797), verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van het Malvasia-wijnmerk, dat vervolgens in het hele Middellandse Zeegebied werd geplant.

Uit de regio Lago di Garda, een frisse, droge witte wijn met een kruidachtige smaak vergelijkbaar met Verdicchio en geproduceerd in beperkte hoeveelheden. Houd daarnaast Bardolino Rosso in de gaten, een lichtere rode wijnstijl die fantastisch is als hij in de zomer koud wordt geserveerd. Bardolino Chiaretto is een Rosato-wijn gemaakt van Corvina en andere druivensoorten. Het is een prachtige Rosato-wijn die heerlijk is om van te genieten in de warmere maanden rond het merengebied van Italië. Ripasso is een soort wijn die wordt gemaakt door jonge Valpolicella-wijnen door druiven te leiden die moeten worden gebruikt om Amarone te maken. Ripasso wordt gemaakt van halfgedroogde druiven.

Amarone, de wereldberoemde wijn gemaakt van druiven die in de open lucht zijn gedroogd, is een relatief recente ontwikkeling.

Amarone-druiven worden vroeg geoogst, omdat ze tijdens het droogproces, dat 100-120 dagen duurt, hun zuurgraad zullen verliezen. De eerste fles Amarone werd geproduceerd in 1950 en pas in 2010 werd deze als DOCG aangewezen.

Toscane/Toscane

Toscane is ongetwijfeld het meest bekende wijngebied van Italië, dankzij de beroemde renaissancestad Florence en de wijdverbreide populariteit van Chianti-wijn over de hele wereld. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort in de regio en heeft een lang en roemrijk erfgoed. Volgens historische gegevens werd Chianti voor het eerst genoemd in 1398. Volgens de botanische archieven van de Medici werd de plant Sangioveto voor het eerst genoemd in 1552. Deze naam is afgeleid van het "bloed van Jupiter of Jupiter" vanwege de kleur van de steen. Het Chianti Classico Consorzio werd in 1924 opgericht met de steun van drieëndertig charterleden om de kwaliteit van de wijnen uit de regio te beschermen. Mezzadria, een systeem van deelpacht waarbij kwantiteit belangrijker werd dan kwaliteit, kwam in de jaren zestig tot een einde.

Aanvankelijk dacht men dat Sangiovese afkomstig was uit Toscane. Toch suggereert recent onderzoek dat de druif vanuit Sicilië naar Toscane werd geïmporteerd toen de familie de Medici land bezat in die regio. Sangiovese is een nakomeling van Ciliegolo en Negrodolce. Als resultaat van de kruising tussen Sangiovese en Mantonico zijn een aantal variëteiten ontstaan, waaronder Morellini, Vernaccia Nera en Fogliatonda, naast verschillende druiven die in Calabrië en Sicilië worden geteeld, waaronder Galioppo, Frappato en Nerello Mascalese.

De Chianti-regio ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordwesten van Siena, met Florence als hoofdstad. De druiven en wijnstijlen die in deze grote regio worden geproduceerd, worden sterk beïnvloed door de dramatische microklimaten en hoogteverschillen in de hele regio. Wijngaarden die hoger gelegen zijn, hebben een robuustere zuurgraad en meer opmerkelijke finesse. Deze regio van Chianti Classico produceert enkele van 's werelds beste rode wijnen, waaronder enkele van de hoogste kwaliteit, de meest leeftijdswaardige en de beste waarde. In Chianti zijn meer dan 580 leden en 376 flessen wijn verkrijgbaar. In 1872 publiceerde Barone Ricasoli zijn Chianti-formule, die 70 procent Sangiovese, 20 procent Canaiolo Nero en 10 procent Malvasia Bianca Lunga bevatte. Dit was de eerste keer dat een formule werd gepubliceerd.

In 2014 werd een nieuwe classificatie, de Gran Selezione, geïntroduceerd in de Chianti-hiërarchie. Het is vereist dat deze wijnen minimaal 30 maanden rijpen voordat ze worden vrijgegeven en afkomstig zijn van wijngaarden van het landgoed. Aan de andere kant moet Chianti Classico Riserva 24 maanden rijpen voordat hij wordt vrijgegeven. Chiantiwijn DOCG moet minimaal 80% Sangiovese bevatten en minimaal 12 maanden gerijpt zijn. Sinds 2000 is het voor witte druiven verboden om de Chianti Classico-melange te gebruiken. Colli Senesi en Rufino zijn twee subzones van de Chianti om in de gaten te houden als je op zoek bent naar goede wijn. In Chianti is het niet nodig om op eikenhout te rijpen voor het bottelen.

Montalcino ligt 40 kilometer ten noorden van Siena en slechts 40 kilometer ten zuiden van de Tyrrheense Zee. Het is heter en droger in de zuidelijke helft van de Brunello di Montalcino DOCG, dichter bij de kust.

In de jaren 1890 werkte Francesco Santi als apotheker in de regio, waar hij hielp bij het moderniseren van landbouwtechnieken. Hij maakte zoete witte wijn, gebruikmakend van druiven van de nabijgelegen Moscadello-wijngaard. Zijn zoon, Ferruccio Biondi-Santi, was verantwoordelijk voor de isolatie van de Sangiovese Grosso-kloon (BBSII), die de basis werd voor het oorspronkelijke biotype dat op het landgoed Il Greppo werd gebruikt. In Montalcino wordt hij vaak beschouwd als de 'vader van de Brunello-wijn'.

Het wijngebied Vino Nobile di Montepulciano ligt 70 kilometer ten oosten van Siena in Toscane. Vanwege de nabijheid van de Apennijnen heeft de regio een meer continentaal en koeler klimaat dan Montalcino, en er is vaak meer mist en regen dan in de laatste. Deze regio produceert wereldwijd enkele van de hoogste kwaliteit en meest betaalbare Sangiovese-wijnen.

Lazio

De wijnen van Rome worden geproduceerd in Lazio, de Latifundia, of rijke landeigenaren die eigendom verwierven als gevolg van de strijd.  Bekend is de Castelli Romani, gelegen in de regio Lazio ten zuidoosten van Rome. Nergens anders in Italië is zoveel land gewijd aan de historisch belangrijke en aromatische Malvasia Bianca di Candia-druif als in deze regio. Aromatische, ongecompliceerde en goedkope wijnen worden geproduceerd door deze druif, die wordt geprezen om zijn hoge opbrengsten, waar veel vraag naar is door de lokale bevolking.

Bellone is een ander inheems type Lazio dat in de lokale gemeenschap bekend staat als Pagadebito (betaal je schulden). Verschillende druivenrassen in Italië hebben deze aanduiding gekregen omdat ze worden geprezen voor het produceren van grote opbrengsten waarmee telers hun schulden snel kunnen afbetalen. Cori DOC is een locatie in opkomst in het maken van hoogwaardige Bellone.

Cesanese is onderverdeeld in twee biotypes die nauw met elkaar verbonden zijn: Cesanese Comune en Cesanese d'Affile. De laatste heeft de voorkeur omdat hij kleinere bessen en meer aromatische terpenen heeft dan de eerste.

Het is een populaire lichte, bruisende wijn die in kleine hoeveelheden in Lazio wordt geproduceerd.

Umbrië

Het enige niet aan zee grenzende gebied van Italië, Umbrië, is lange tijd verbonden geweest met de Romeinen, zoals blijkt uit de oude geschiedenis van het gebied. Het terrein van de regio bestaat voornamelijk uit heuvels (65 procent), bergen (30 procent) en vlaktes (7 procent). Orvieto is een wijngebied dat grenst aan Lazio en produceert een gerenommeerde wijnmelange van Grechetto di Orvieto en Grecchetto Todi-druiven. Grechetto di Orvieto is een witte wijndruif die mogelijk verwant is aan de familie Trebbiano. Orvieto ligt in de provincie Rome (ook bekend als Pignoletto in Emilia Romagna en ook bekend als Grechetto Gentile). Het produceert een hoogzure, eenvoudige witte wijn met witte bloemen, kamille en citroen-limoentonen.

Trebbiano is een soort witte wijndruif die op grote schaal in Umbrië wordt verbouwd en staat bekend onder verschillende regionale namen.

Sagrantino is afgeleid van Sagrestia en Sagra. Terwijl sommige Sangiovese- en Barbera-druiven in Umbrië worden verbouwd, is Sagrantino de meest bekende rode wijndruif in de regio en produceert de meest tanninerijke wijn van het land. De wijn, geproduceerd in de regio Montefalco, bevat bramen, viooltjes, aromatische kruiden, dennen en stevige tannines. Sagrantino-druiven worden ook gebruikt om een ​​zoete wijn te maken die bekend staat als Passito, gedroogd aan de lucht. Zoals de naam al doet vermoeden, werd Sagrantino gemaakt en gegeten bij heilige kerkelijke gelegenheden en/of diners.

Marche

De wijnen die op deze locatie aan de Adriatische kust werden geproduceerd, stonden hoog aangeschreven bij de oude Romeinen. De versterkte Castelli om de noordelijke grens van het rijk te bewaken, gelegen in het noordoosten. Na de val van Rome ging de landbouw in de regio fors achteruit. Vanwege de geboorteplaats van Federico II in Jesi, werd de Castelli van Jesi opgericht. De Marche heeft een topografie van 30 procent bergachtig, 60 procent heuvelachtig en 10 procent kust, waarbij de bergen goed zijn voor 30 procent.

Verdicchio wordt zo genoemd vanwege de kleur van de bladeren. Het is de belangrijkste druif voor witte wijn in het gebied van Marche en wordt ook het vaakst aangeplant.


https://laatste-nieuws.com/italiaanse-wijn-regios/

Comments

Popular posts from this blog

Nieuw VK grenssysteem kan gevolgen hebben voor EU toeristen

De mooiste natuurgebieden van Nederland

Hiken in Noord-Amerika